Zo gebruik je de habit loop in je voordeel
- GoudenToekomst
- 6 apr 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 26 aug 2024
[Deze post is geĆÆnspireerd door het boek 'Atomic Habits' van James Clear]
In dit bericht zullen we uitleggen hoe jij de eerste stap kan zetten om slechte gewoontes uit je leven te elimineren. Om dit te kunnen doen is het eerst belangrijk dat je begrijpt wat gewoontes eigenlijk zijn.
De onderstaande afbeelding is afkomstig van jamesclear.com; de auteur van Atomic Habits.
Het begint allemaal bij de ācueā. Dit kan je zien als de trigger om met een bepaalde actie te beginnen. Naar de WC gaan is bijvoorbeeld de ācueā om daarna je handen te gaan wassen. Een ander voorbeeld van een ācueā is dat je andere mensen ziet roken en daardoor zelf ook een sigaret opsteekt.
De volgende stap is ācravingā; dit is het verlangen naar het uitvoeren van de actie. Dat er een ācueā is wil nog niet zeggen dat jij het gedrag uit gaat voeren, je moet wel verlangen naar het uitvoeren van dat gedrag. Als jij sigaretten smerig vindt zullen rokende mensen je niet het verlangen geven om die actie ook uit te voeren.
De volgende stap is de āresponseā, dit is simpelweg het uitvoeren van de gewoonte/de actie. In deze stap was je dus je handen of steek je een sigaret op in de bovenstaande voorbeelden.
De laatste stap is de ārewardā; de beloning. Als er geen beloning volgt op je uitgevoerde actie zal je het gedrag niet herhalen in de toekomst en zal het dus geen gewoonte worden. Dus elke gewoonte zal uiteindelijk leiden tot een beloning. Na het wassen van je handen kan dit bijvoorbeeld een schoon gevoel zijn en na het roken van een sigaret kan dit een fijn gevoel zijn.
In het dagelijks leven zijn we ons zelden bewust van deze loop en dat is enerzijds een voordeel maar anderzijds ook een nadeel. Je hoeft je niet bewust te zijn van een ācueā om ernaar te handelen.
Eigenlijk iedereen zal wel gewoontes hebben waarbij hij of zij zich niet bewust is van de ācueā die ervoor zorgt dat de actie begint. Bij goede gewoontes is dit fijn; je kan dan een mogelijkheid onbewust detecteren en actie ondernemen. Bij slechte gewoontes is dit daarentegen erg gevaarlijk; je bent je namelijk niet bewust van hetgeen wat leidt tot die slechte gewoonte.
Voorbeelden van dergelijke ācuesā zijn bijvoorbeeld je telefoon in je broekzak hebben waardoor je hem onnodig vaak pakt of snoepjes die op de eettafel liggen waardoor je meer snoept.
Omdat je je in dit geval vaak niet bewust bent van de ācueā lijkt het alsof de drang (ācravingā) om een actie uit te voeren vanuit het niets komt. Je denkt dat je zomaar de drang krijgt om je telefoon te pakken of je denkt dat je zomaar zin krijgt om te snoepen.
Eigenlijk altijd is hier daarentegen een ācueā voor verantwoordelijk. Om slechte gewoontes uit je leven te kunnen verwijderen is het daarom belangrijk dat je je bewust wordt van de ācuesā die verantwoordelijk zijn voor slechte gewoontes. Zoek naar de oorzaak van een slechte gewoonte, soms is dit niet eenvoudig.
Als je eenmaal achter de ācueā bent kan je deze gaan elimineren. Zorg er dus in bovenstaande voorbeelden voor dat je je telefoon niet continu in je broekzak bij je draagt en dat je het snoep ergens in een kast zet en niet in het zicht.
Zoals psycholoog Carl Jung zei: āUntil you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.ā Oftewel; maak het onbewuste bewust om controle te krijgen over je slechte gewoontes.
Vond je dit een interessante post? Dan is mijn gratis Telegram-groep of Discord-server misschien iets voor jou! Hier deel ik dagelijks content met betrekking tot investeren, mindset en financiƫn. Klik hier om een kijkje te nemen!
Comments