Oogcontact: De sleutel tot een sterke eerste indruk
- GoudenToekomst
- 2 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen
[Deze post is geïnspireerd door het boek 'How to Talk to Anyone' van Leil Lowndes]

In het begin van haar boek besteedt Leil Lowndes aandacht aan hoe je, zonder woorden te gebruiken, een betere indruk op mensen kunt maken. In dit bericht staat oogcontact centraal.
De invloed van geforceerd oogcontact
Leil Lowndes legt uit dat sterk oogcontact maken in je voordeel kan werken binnen gesprekken. In haar boek beschrijft ze een onderzoek waarbij deelnemers één-op-één met elkaar in gesprek gingen.
Bij de helft van de duo’s kreeg één persoon als instructie om bij te houden hoe vaak zijn of haar gesprekspartner knipperde tijdens het gesprek. Om dit bij te houden werd deze persoon dus gedwongen om veel oogcontact te maken.
Bij de duo’s die deze opdracht hadden gekregen, rapporteerden de gesprekspartners van de tellers meer gevoelens van respect en genegenheid voor de persoon waar ze mee gepraat hadden.
Oogcontact en intelligentie
Leil Lowndes borduurt hierop voort door uit te leggen dat sterk oogcontact niet alleen meer respect en affectie oproept. Volgens haar geeft het ook de impressie dat je een intelligente en abstracte denker bent.
Concrete denkers nemen informatie waar zoals die zich direct aandient. Abstracte denkers gaan een stap verder en maken generalisaties en classificeren dingen die ze waarnemen (https://calmerry.com/blog/psychology/the-development-of-concrete-and-abstract-thinking-patterns).
Leil Lowndes legt uit dat abstracte denkers informatie makkelijker kunnen verwerken ten opzichte van concrete denkers en dat dit ze in staat stelt om oogcontact te blijven vasthouden, ook als ze nadenken.
Het volgende onderzoek (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224545.1986.9713572) beschrijft dan ook hoe van mensen die langer oogcontact maakten, werd ingeschat dat ze hogere cijfers hadden (wat betreft hun studie).
De techniek van 'kleverige ogen'
Leil Lowndes introduceert na deze toelichting in haar boek de techniek ‘kleverige ogen’. Dit betekent dat je erop let dat je sterk oogcontact houdt met je gesprekspartner, ook als hij of zij klaar is met praten.
Daarnaast is het belangrijk dat als je een keer weg moet kijken, je dit zeer langzaam doet. Het volgende onderzoek (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13506285.2021.1908470) beschrijft dat wegkijken gedurende een gesprek ertoe leidt dat mensen de ‘wegkijker’ en interactie slechter beoordelen.
Oogcontact in groepsgesprekken
Daarnaast legt Leil Lowndes een techniek uit die je kan toepassen bij gesprekken in een groepje waarbij er een bepaalde persoon is waar je je bijvoorbeeld op wilt richten of indruk op wilt maken.
Bij deze techniek maak je oogcontact met je ‘targetpersoon’, ook als iemand anders binnen de groep aan het woord is. Volgens Leil Lowndes geeft dit een signaal van interesse en zelfvertrouwen.
Ze erkent dat het een vrij intense techniek is, en dat je die spaarzaam moet gebruiken om niet arrogant over te komen. Een beter toepasbare techniek is om de spreker wel aan te kijken, maar telkens kort naar je ‘targetpersoon’ te kijken als de spreker het einde van een punt bereikt.
Tot slot: oefenen in de praktijk
Probeer de komende tijd bewust te oefenen met de genoemde technieken. Richt je tijdens gesprekken op het maken van goed oogcontact. Vergeet daarbij natuurlijk niet om echt te luisteren naar wat de ander zegt.
GoudenToekomst Community
Vond je dit een interessante post? Dan is mijn gratis Telegram-groep of Discord-server misschien iets voor jou! Hier deel ik dagelijks content met betrekking tot investeren, mindset en financiën. Klik hier om een kijkje te nemen!
Comments